Problematisk valg i Ukrainia

0 mandag 05 november, 2012 i Nyheter av malmfrid

Forrige helgs valgresultat og gjennomføringen av det ukrainske valget  kom ikke som en overraskelse uttaler Ingrid Hopp, 2.Nestleder i HSF. 

Nåværende og gjenvalgt Statsminister Yanukovich og hans regjering har gjennom sin maktperiode, fra 2010, daglig krenket demokratiet i Ukraina og er også skyld i fengsling av opposisjonspolitikere, blant annet tidligere Statsminister og opposisjonsleder Yulia Tymoschenko.

I forkant av valget uttalte Tymoschenko: "Dette er en kamp mellom fornuft og djevelskap. Kun blinde og døve kan definere dette valget som rettferdig, uavhengig av resultat". 

3 500 internasjonale valgobservatører var til stede for å observere valget, herav 600 OSSE observatører. Det ble rapportert statlig favorisering av regjeringspartiet ved utdeling av finansielle midler, disfavør til opposisjonen gjennom medierestriksjoner og en betydelig andel kjøpte stemmer. Valgobservatører har påpekt at søndagens valg var et sterkt symbol på et demokrati i tilbakegang.  

HSF støtter opp det viktigste opposisjonspartiet Baktivschina og UDAR I deres kamp mot dagens sittende regjering.  

Søndagens valgresultat: 24,6% til Baktivschina (EPP medlem) og 13,5% til UDAR (EPP søker) og mer enn 34% til Yanukovich sitt parti. Totalt var valgoppslutningen på snevre 45%.

Sist oppdatert: mandag 05 november, 2012
  • Besøk: 1971